Busójárás 2015
2014.12.14.

A legközelebbi Busójárásra 2015.02.12. és 2015.02.17. között kerül sor.

Keressék fel városunkat, látogassák meg vízimalmunkat!

Érdemes időben szállást foglalni, hiszen farsang környékén már hetekkel, hónapokkal előbb betelnek a környék vendégszobái.
Gyógypálinka a hideg estékre
2013.11.02.

Itt az ideje a 2014 téli gyógypálinkák és likőrök elkészítésének.

A legedveltebb receptjeink megtalálhatók a Szent Miklós Rend menüje alatt.
Gyümölcsfa telepítés
2014.11.16.

Itt az ideje az idei gyümölcsfa telepítésnek.
A Szent Miklós malomban törekszünk a magyar tájfajták megőrzésére, népszerűsítésére és a sokoldalú hasznosíthatóság bemutatására.

Reméljük, hogy a korábban telepített és a napokban ültetett fák gyümölcseiből mielőbb lekvárt, szörpöt, aszalvány vagy pálinkát készíthetünk!


Eddigi Internetes kutatásaim során nem találtam olyan oldalt, amely összefoglaló áttekintést adna Magyarország vízimalmairól. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy igyekszem felkutatni és közzétenni az értelmezhető állapotban fennmaradt, működőképes, azaz malomnak nevezhető építményeket.

El is kezdtem, s lentebb látható néhány, az általam ismert vízimalmok közül.

2012-ben Bakó Levente magánkezdeményezésére, s az ő támogatásával elindult egy összefoglaló honlap fejlesztése a Kárpát-medence összes vízimalmáról.
Az oldal www.vizimalmok.hu címen érhető el.

Amennyiben bármilyen dokumentációval (képekkel, levéltári írásokkal, térképekkel, egyéb anyagokkal) segíteni tudják a munkáját, kérem, hogy a a honlapon keresztül legyenek szívesek vegyék fel vele a kapcsolatot.


A lent felsorolt malmok vonatkozásában ahol találtam honlapot, az a képre, vagy a szövegre kattintva előjön!
Orfű, Nicsinger malom, Baranya vármegye

Az Orfűi Malommúzeum az 1970-es évek elején jött létre. A múzeum az őrlés technológiájának fejlődéstörténetét mutatja be az őskortól napjainkig. Ennek keretében - a kézi őrlőköveken felül - kétféle malomtípust ismerhetnek meg. Az idősebb a Mekényesről áttelepített járgányos szárazmalom az olajpréssel, a másik az eredeti helyén álló vízimalom, az egykori Nicsinger-malom.

Elérhetőségek:
Baranya megye, Orfű, Dózsa Gy. u.
Kapcsolattartó: Füzes Kata
Telefonszám: 0620 / 466 55 06
Email.: malomko@orfuivizimalom.hu
www.orfuivizimalom.hu
Örvényesi vízimalom, Veszprém vármegye

Az örvényesi vízimalom a Balaton északi partján fekvő Örvényes községben, a Pécsely-patak partján található. Ez hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma, mely máig működőképes. 1211-ben a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor már prosperáló malomként említik. Megalapításától kezdve folyamatosan üzemel, ez idő alatt többször átépítették. A malom épületét a XVIII. században építették át utoljára. Értékes ipartörténeti emlék, idegenforgalmi látványosság.

Elérhetőségek:
Örvényes, Szent Imre utca 1.
Üzemeltető: Pál Imre
Telefonszám: 87 449 360
Telefonszám: 30/323-2301
Nyitva tartás: május 1. - szeptember 30. kedd - vasárnap: 9h - 16h
www.orvenyesivizimalom.com
Túristvándi vízimalom, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Túristvándi egyik jellegzetessége a XVIII. század végén épült vízimalom. Védett műemléki környezetével különleges látványt nyújt. Szerkezetét alulcsapós vízkerekek hajtják, a víz nem felűről folyik a kerekekre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. Ez a megoldás Közép-Európában ritkaságnak számít.

A három vízkerék által meghajtott hengerszékei 1904-ben készültek, de mostani helyükre, a túristvándi malomba csak az 1927-ben végzett felújításkor kerültek. Az egyik hengerszék a gabonaszemeket megtöri, a másik pedig az így keletkezett darálékot, dercét őrli meg.

1995 és 1998 között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felújította, a malom szerkezete így működésre, őrlésre alkalmas ma is.
Az épületben a vízimalom történetét, működését elmesélő kiállítás is megtekinthető.

Elérhetőségek:
Túristvándi, Malom u. 1.
Telefonszám: 44/721-082
Nyitva tartás H-V 8-18.
www.turvizimalom.hu
Jásd, Poós malom, Veszprém vármegye

Poós Vízimalom az 1950-es évek végéig őrlőmalomként működött, ma múzeumként látogatható, újra működő állapotban, ahol az eredeti gépeket vízi kerék hajtja meg.

Elérhetőségek:
Jásd
Telefonszám: 30/302-7523
Email: poosmalom@freemail.hu
Nyitva tartás: H-V nyári idősz. 9:00-18:30-ig, téli idősz. 9:00-16:00-ig.
www.poosmalom.gportal.hu
Zalaszántó, Kotsy vízimalom, Zala vármegye

Az ipartörténeti emlék falain belül kialakított teremben interaktív maketten mutatják be az egykori malom működését, valamint az őrlés tárgyi eszközeit.
A jelenlegi malomépület helyén a település írásos emlékei szerint már a XVII. században vízimalom állt. A Major János-féle vízimalom a XX. század folyamán Kotsy Nándor tulajdonába került, innen származik mai elnevezése.
Az épületet az 1950-es években átalakították, de a malomtechnikát nem fejlesztették tovább, csupán egy darálógépet szereltek be. Ennek működtetését rövid ideig egyetlen felülcsapós vízikerék biztosította, majd motorerőre, később villamosenergia-meghajtásra szerelték át. A malom 1960-ig működött.

Elérhetőségek:
Zalaszántó, Ádám u. 2.
Telefonszám:83/572-010, 30/6847-329
Nyitva tartás: Márc. 15-okt. 15.: 10-17, ezen túl bejelentkezéssel
Velem, Schulter-féle vízimalom, Vas vármegye

Ma szépen helyreállított múzeum, de a gabona őrlésére is képes még a régi malom, amit 1568-ban említettek először a források. Utolsó molnárai a Schulterek voltak, innen a neve.
A terület hajdani számos vízimalma a gyors hegyi patak energiáját használta fel. Kőszegszerdahely határában áll, de közigazgatásilag már Velemhez tartozik a ma is jó állapotban lévő Réti- vagy Schulter-malom. Az 1913-ban lebontott, majd 1914-ben újraépített malom 1965-től műemlék.

Elérhetőségek:
Velem, Rákóczi u. 1.
Kapcsolattartó: Fülöp János
Telefonszám: 94/313-920
Nyitva tartás: Máj. 1-okt. 30.: K-V 9.30-17.30
Csopaki vízimalom, Veszprém vármegye

Az önkormányzat kezelésében álló Plul-malomban a látogatók a malomipari kiállítást is megtekinthetik.

Elérhetőségek:
Csopak, Fenyves u.
Telefonszám: 87/446-250
Email: csopakph@csopak.hu
Nyitva tartás: Máj. 2-okt. 31.: K-V 10-13, 17-20
Röjtökmuzsaji vízimalom, Győr-Moson-Sopron vármegye

Ismét üzemel a csaknem 300 éves ipari műemlék az Ikva-patak partján, ahol bemutató őrléseket is tartanak, és friss kenyeret, s más pékárukat is sütnek. Az ipari műemlékben múzeum is üzemel.
A sokszor áradó patak árka mellett a XVII. században a Széchenyi család építtette meg a vízimalmot. A malom turbinája a XIX. század egyik legjobb gépének számított.

Elérhetőségek:
Röjtökmuzsaj, Muzsaji u. 43.
Telefonszám: 99/380-911
E-mail cím: malom@szidonia hu
Nyitva tartás: Máj. 1-okt. 31.: H-V 11-20
www.vizimalom.com
Nagybörzsönyi vízimalom, Pest vármegye

A hosszú, nyeregtetős épület lakást és istállót is magába foglalt. Malomszerkezetét az 1930-as években építették be.

Elérhetőségek:
Nagybörzsöny, Hunyadi tér 10.
Kapcsolattartó: Csorbáné Fídel Anikó
Telefonszám: 20/572-3771
Nyitva tartás: K-V 10-16
Szécsiszigeti vízimalom, Zala vármegye

Kerka holtága melletti felújított Szapáry-Andrássy vízimalom. Mint ahogyan a talaj rétegekben őrzi a földtörténeti korokat, a professzionálisan felújított ipartörténeti emlék is vegyíti a háromszáz évvel ezelőtti mesterek tudását a szaktanácsadásra felkért osztrák építőanyag-ipari vállalat mérnökeinek szakértelmével.

Elérhetőségek:
Szécsisziget, Rákóczi u.
Kapcsolattartó:
Telefonszám:
Nyitva tartás:
Naszályi Vízimalom, Komárom Esztergom vármegye

Naszály életével szoros kapcsolatot alkot a malom története. A legelső hiteles adat 1694-ből való, amikor is megemlíti a malom használatát és a bérlő nevét. A malom, egy meleg vizű forrás mentén található, ez a forrás a Fényes.

1950-ben az államosítást követően, a malom a helyi termelőszövetkezet tulajdonába került, raktározó helyiségként, kukorica, terménydarálóként funkcionálva tovább. A malom, az elmúlt ötven évben teljesen leépült, maga az épület és környezete elhanyagolt, lepusztult. A műemlék jellegű vízimalom sorsa nem kis fejfájást okozott a község lakóinak, vezetőinek. Anyagi forrás hiányában, lehetetlennek tűnt az épület restaurálása.

A közelmúlt, 2001.-2002. jelentős változást hozott a volt vízimalom sorsát illetően. Naszály Község Önkormányzata önerőből nem tudta vállalni a malom felújítását, illetve az pusztulás megállítását. Az Önkormányzat pályázatot írt ki a malom felújítására és hasznosítására. A pályázatban kikötötték, hogy a műemlék jelleget megtartva, csak az Önkormányzat által is elfogadott funkcióval működhet tovább. A malom a jövőben panzióként, szabadidős centrumként működik majd.
Kácsi vízimalom, Borsosd-Abaúj-Zemplén vármegye

XVIII. században épült vízimalom több generáción át a Bodnár, majd a Szalay molnároké volt. A gabonaőrlő mellett a Kácsi-patak vize fűrészmalmot és kendertörőt is hajtott a felülcsapós vízikerék segítségével. A malomépület összeépült a környező lakóházakkal. Az 1986-os helyreállítás után részben a régi berendezési tárgyak kerültek vissza az épületbe, részben pedig a nekézsenyi vízimalom tárgyai.

Elérhetőségek:
Kács, Fő u. 53.
Kapcsolattartó: Bodnár Sándor, Fő u. 55.
Telefonszám: 49/709-028
Kárász, Szabó malom, Baranya vármegye

Kicsit furcsa, de az Interneten nem találtam érdemi információkat a kárászi vízimalomról.
Saját tapasztalataimra támaszkodva azt mindenképpen érdemes tudni, hogy ez a működésre ma már képtelen kis üzem szinte minden berendezését megőrizte. Gondos gazdájának köszönhetően az épület kitűnő állapotnak örvend, hengerszékei szitái látványosak a műemlék kellemes benyomást kelt.

Legjobb tudomásom szerint a vízimalomnak rendszeresített látogathatósága nincs. Tulajdonosa Komjáti János úr Kecskemétről.

Elérhetőségek:
Ady E. u. 34.
Nemeshany, Csizmadia malom, Veszprém vármegye

A község büszekesége a vízimalom, mely néhány éve ismét régi szépségében fogadja a látogatókat.

Igaz, ma már nem búzát őröltetni mennek a malomba, hanem a gyönyörű épület és a múzeum kedvéért. A malom családi örökség: 1907-ben építették a jelenlegi tulajdonos, Csizmadia Zoltán dédszülei. Az épület ma malommúzeum, melynek berendezését hitelességre törekedve állították helyre.

A műemlék felújítását 2007-ben Podmaniczky-díjjal ismerte el a Város- és Faluvédők Szövetsége.

Zalaegerszegi vízimalom, Zala vármegye

A Göcseji Falumúzeum skanzen Zalaegerszegen. Az első szabadtéri múzeum Magyarországon,1968-ban nyílt meg. A falumúzeum Zalaegerszeg központjától nem messze, a Zala folyó egy holtága mellett terül el. A göcseji népi építkezés jeles példáit az eredeti helyén hagyott Hencz-féle vízimalom köré építették fel olyan elrendezésben, mintha egy 19. századbeli göcseji falu lenne: parasztházakkal, gazdasági épületekkel, templommal, kovácsműhellyel és malommal.

Elérhetőségek:
Zalaegerszeg, Falumúzeum utca
Kapcsolattartó:
Telefonszám: 92/703-295
Nyitva tartás:FOLYTATOM....Szomszéd malmok.Ilyen is van...Keresés a honlapon